FRI FRAKT OVER 599 KR*

500 BONUSPOENG - BLI MED I KUNDEKLUBBEN

60 DAGER ANGRERETT

Produkter
Annet
Inspirasjon & Tips/Inspirasjon/Alvar Aalto - 125 år med funksjonell design fra Finlands mest ikoniske designer
Her ser du en samling vaser i Alvar Aalto-samlingen fra Iittala.

Alvar Aalto - Funksjonell design fra Finlands mest ikoniske designer

Alvar Aalto ble tidlig på 1900-tallet en av Finlands mest berømte arkitekter. Han var mest kjent for sin karakteristiske finske tilnærming til arkitektur, og forpliktet seg til å skape et komplett og fullstendig verk, noe som betyr at eksempler på designene hans finnes både på utsiden og innsiden av nordiske hjem i form av møbler, lamper og hans ikoniske glass. Bli med oss når vi dykker inn i verden til Alvar Aalto; designer, arkitekt og finsk ikon.
onsdag 1. februar 2023
Del artikkel

ALVARS TIDLIGE ÅR

Hugo Alvar Henrik Aalto ble født i 1898 i den lille landsbyen Kuortane i det vestlige Finland, og var den eldste av fire barn. Foreldrene hans var høyt utdannet og da Alvar fylte 5 år, flyttet familien til den større byen Jyväskylä hvor Alvar kunne gå på den lokale grammatikkskolen. 

Aalto ble uteksaminert våren 1916, og siden han allerede da hadde bestemt seg for å bli arkitekt, flyttet han til Helsinki for å studere arkitektur. 

Alvars tidlige år var ikke uten vanskeligheter. Finland ble uavhengig av Russland 1917, hvilket kastet landet inn i en borgerkrig. Aalto selv deltok i kampene, men vendte snart tilbake til studiene og ble uteksaminert i 1921. 

Han startet sin karriere som arkitekt nesten umiddelbart, og etter at han kom tilbake til Jyväskylä, ble han raskt oversvømmet av arbeid og han begynte å skape seg et navn innen designverdenen.

Alvar Aaltos tidlige arkitektkarriere fokuserte på nordisk klassisisme, men det var i hans funksjonalistiske fase hvor han virkelig fikk sitt internasjonale gjennombrudd. Gjennom sitt fokus på brukervennlighet og funksjonalitet satte Aalto brukeren i sentrum, noe som har gjort hans tilstedeværelse i design- og arkitekturverdenen varig.

Her ser du et portrett av Alvar Aalto.

Alvar Aalto

Her ser du vaser, lysestaker og et trebrett i Alvar Aalto-kolleksjonen fra Iittala.
Alvar Aalto vase røykgrå
180 mm
kr 1 270kr 1 599

PIONER INNEN SKANDINAVISK DESIGN

Mange av Aaltos største og mest kjente verk var offentlige bygninger, og bedriften hans fikk i oppdrag å designe bygninger over hele verden. I designverdenen ble Aalto imidlertid mer kjent for sitt arbeid i mindre skala, i form av møbler og selvfølgelig den verdenskjente Aalto-vasen.

Alvar Aalto regnes som en av grunnpilarene i skandinavisk design. Hans tilnærming til design var organisk; møblene hans var formet etter den menneskelige formen, men fremfor alt verdsatte han funksjonalitet.

Her ser du den store Alvar Aalto-vasen i rødt, blått, grønt og rav.

Alvar Aalto-vasen har blitt ikonisk i den skandinaviske designverdenen.

Aalto blir ofte sett på som grunnleggeren av organisk design. Hans design har i stor grad påvirket skandinavisk design i etterkrigstiden.
Her ser du gjenstander fra Alvar Aalto-kolleksjonen plassert i en hylle på et moderne kjøkken.

Siden den ble unnfanget på 1930-tallet har Alvar Aalto-kolleksjonen utvidet seg til å omfatte mer enn bare vaser.

AALTO-VASEN

En av de definerende egenskapene til Aaltos arbeid var hans ambisjon om å behandle hver bygning som et komplett kunstverk, hele veien fra ytterveggene og til møblene og interiørdetaljene.

Med denne filosofien i tankene skapte Aalto skandinaviske design som fortsatt produseres den dag i dag. Mest bemerkelsesverdig er Aalto-vasen. Aalto-vasen startet livet som Savoy-vasen, oppkalt etter restauranten den ble designet for.

Alvar Aalto omtalte faktisk aldri vasen som nettopp det, men valgte i stedet å se på den som et funksjonelt kunstverk som kan ha mange bruksområder.

Den originale skissen for vasen vakte oppsikt under Karhula Iittala glassverkkonkurransen, og selve designet ble først vist frem på verdensutstillingen i Paris i 1937, og resten er, som de sier, historie.

De bølgende linjene har fått noen til å spekulere i at vasen var inspirert av innsjøene som pryder Finlands ville landskap, men den originale skissen ble kalt "Eskimokvinnens skinnbukser" har fått andre til å antyde at et klesplagg kan være den virkelige inspirasjonen. 

Uansett hva som ligger bak de bølgende, buktende formene til Aalto-kolleksjonen, fortsetter den å fange både øyne og hjerter til skandinaviske designelskere over hele verden. Detskulpturerte glasset er en helt egen ingeniørbragd. Selv i dag kreves det syv Iittala-håndverkere, 12 forskjellige prosesser og over 30 timers arbeid for å produsere en enkelt vase.

Her ser du den store og mindre versjonen av Alvar Aalto-vasen, et kunstverk selv uten blomster.

Vasen er et helt eget kunstverk. Fyll den med blomster, la den stå tom, fyll den med godteri på fest. Mulighetene er endeløse.

For Alvar Aalto skaper ikke fire vegger et hjem, og selv fra et arkitektonisk perspektiv erkjente han at kunsten hans ikke ville være komplett uten kvalitetshåndverk som fyller det – en filosofi som går hånd i hånd med vår visjon på Nordic Nest. Hans ikoniske design har absolutt blitt en del av det som skaper et hjem vi elsker.  Foto: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson, @red_j_story, @ebbavonsydow, @idaskvm, Iittala

Rebecca Sparling
Forfatter

OPPDAG ALVAR AALTO-KOLLEKSJONEN

Se mer

Bli medlem i vår kundeklubb & få 500 bonuspoeng

Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB