FRI FRAKT OVER 599 KR*

BLI MEDLEM - FÅ 10% RABATT

60 DAGER ANGRERETT

Bli medlem & få 10% rabatt

NCS Colour og Nordic Nest samarbeider.

Møt fargeekspertene NCS Colour & lær om farger & trender

Er du klar over at det aller første du bedømmer i et rom eller på et produkt er fargen? Eller at fargepreferansene dine endres over tid? NCS Colour er selskapet bak NCS fargesystemet, som du kanskje kjenner igjen hvis du har pusset opp og søkt etter den perfekte fargen til hjemmet ditt. Møt ekspertene bak systemet og les deres tips og kunnskap om alt som har med farger å gjøre!
tirsdag 6. september 2022
Del artikkel
Bordlampe i riflet glass fra Broste Copenhagen mot tofarget vegg i grønt og gult.

Stadig flere viser mer og mer farge, her på Broste Copenhagen.

MØT EKSPERTENE BAK DINE FAVORITT NCS-KODER

– Hvis vi ikke har farger, har vi det dårlig, sier Creative Director i NCS Colours Karl Johan Bertilsson når han og Marie Larsen, Marketing Manager i NCS Colour, besøker oss.

Vi har alle vært der, forvirret i malerbutikken og med en hel haug med fargekort i hånden til kommende oppussingsprosjekter. På dem står bokstavene NCS etterfulgt av tall og bokstaver som alle beskriver en unik farge.

– NCS er det eneste fargesystemet som beskriver hvordan farge ser ut, hvordan vi opplever det vi ser. «NCS-koden» som mange kaller den, NCS-betegnelsen, er altså beskrivelsen av en farge; Svarthet, Kulørhet, Hvithet som er nyansen og fargetonen, forklarer Marie.

Marie Larsen fra NCS Colour i intervju med Nordic Nest.

Marie Larsen, Marketing Manager hos NCS Colour.

Trend- og fargeekspert Karl Johan Bertilsson fra NCS Colour i intervju med Nordic Nest.

Karl Johan Bertilsson, Creative Director hos NCS Colour. 

VÅG MER FARGE I DITT ELSKEDE HJEM

At farger påvirker hvordan vi føler oss og hvordan vi presterer er ikke noe nytt. Vi oppfatter alle farger forskjellig, og mens noen farger gir oss lyst til å slappe av, gir andre oss energi.

– Vi trenger varme farger, som varme rødbrune nyanser for trygghet, sier Karl Johan og fortsetter:

– Men vi må også kjenne at det skjer noe i rommet.

Vi trenger en pop-up farge, en aksent som trekker blikket og vekker følelsene våre. <br>

Det får oss til å handle, så vi lader batteriene våre med de trygge fargene, men vi trenger en gnist i hverdagen som trigger oss til å ta neste steg, sier Karl Johan.

Fargetrendene ifølge NCS Colour er oransje, rød og lys rosa – her i bokser fra HAY.

Tips: legg til en sterk fargeaksent som liver opp rommet! Fremover vil vi se mye rødt, rosa og oransje.

Stue med Flowerpot VP9 fra &tradition og koboltblå lenestol fra &tradition.

Rødbrune toner skaper varme og en følelse av trygghet, mens den trendy fargen koboltblå gir energi.

Vi har alle et behov for å føle at ting endrer seg fra tid til annen, at noe skjer. Vi har lenge innredet hjemmene våre ton-i-ton og i rolige, harmoniske farger, men behovet for noe mer vokser.

– Farge er veldig enkelt, du trenger ikke å male hjemmet ditt på nytt, men du kan bruke puter, tepper eller lamper for å skape nye konstellasjoner i hjemmet ditt som gir hjemmet ditt et friskt preg, fortsetter Karl Johan.

– Da er kontraster veldig viktig. Noen ganger vil vi gjerne matche en pute og en lampe i samme farge, men det er veldig vanskelig for dem å ha samme farge. Da er det bedre å investere i kontrastfarger, men som likevel passer fint sammen, for vi trenger kontrast.

Fargerik stue med møbler i de trendy fargene koboltblå, gul, fersken og grønn.

PANDEMINENS PÅVIRKNING PÅ FARGEVALGENE VI GJØR

Pandemien satte sine spor på mange forskjellige måter og innenfor interiørtrender er det veldig tydelig hvordan vi beveger oss mot en ny hverdag med nye interiørbehov. Vi har lenge lent oss mot varierte nøytrale farger i våre fargevalg, men pandemien har endret vårt syn på farger:

– Fremfor alt har vi blitt mer bevisste på hvilke farger vi ønsker å omgi oss med fordi vi har vært på ett og samme sted, noe som gjør at vi nå har begynt å endre mye på interiøret vårt. Vi vil ha mer farge og det skal føles unikt og personlig i hjemmet, sier Karl Johan og fortsetter:

– Ifølge forskning er fargetrender en syklisk endring i våre fargepreferanser. Blir vi eksponert for et bestemt fargeområde en stund, blir vi slitne og vi ønsker da å bevege oss mot det motsatte fargeområdet. Dette gjøres trinn for trinn og går deretter gjennom visse andre fargeområder. Vi må venne oss til det litt etter litt til vi når den andre ytterligheten. Derfor hører vi stadig vekk at for eksempel 70-tallet er tilbake.

I dag refererer mange til at Millenium-fargene er tilbake, for eksempel.
NCS Colour ser på rødt og blått i kombinasjon som kontraster som en fargetrend for 2023.
Ifølge NCS Colour er fargetrendene for 2023 oransje, rosa, rødt og blått.
Lys i nydelige pasteller fra Broste Copenhagen.

EKSPERTIPS FOR HVORDAN DU VELGER RIKTIG FARGE 

Det er ganske mye å tenke på når det er på tide å velge en farge. Så hva bør du huske på når du velger den perfekte fargen for et rom? 

Det viktigste er å forstå hvordan fargen vi velger oppleves sammen med de andre fargene vi har i interiøret vårt. En farge lever nesten aldri alene, og det er konteksten som er viktig og ikke den enkelte fargen. 

–Hvis vi prøver å velge en farge som skal være lik en annen farge vi allerede har på et annet materiale, kan resultatet bli skikkelig feil avhengig av små nyanseforskjeller og hvordan opplevelsen endrer seg på de ulike materialene i ulike lyskilder. Det er ofte bedre å velge farger som har kontraster for å unngå disse problemene, råder Marie oss til. 

NCS Colour og Nordic Nest med fargetrendene for 2022 og 2023.

SLIK LESER DU EN NCS-KODE I 3 TRINN 

Tilbake til malingsbutikken og når du står der med prøvene dine, hva står egentlig betegnelsen på dem og hvordan leser du en NCS-betegnelse? 

Du leser en NCS-betegnelse i tre trinn: 

  • Finn fargetonen, f.eks. R20B 
  • Finn nyansen til den fargen, dvs. hvor mye sorthet og krom (intensitet) det er i fargen, f.eks. 1040 
  • Kombiner disse til en betegnelse: NCS S 1040-R20B. Nå har du en fargetone som er rød med 20 % blått. Fargetonen har derfor 80 % rødt i seg (R20B). Nyansen til R20B er 10 % svarthet (S) og 40 % farge (40).
  • Siden den generelle nyansen alltid er 100 %, har denne fargen også 50 % hvithet (W). Jo mindre krom, jo mer trekker fargen til gråskalaen. Dette gir deg, det vi i daglig tale kaller, en vakker pudderrosa farge. 
  • NCS har nettopp økt antallet standardiserte NCS-farger fra 1950 til 2050, sier Karl Johan! 

– Nå som vi forstår NCS-betegnelsen føles det plutselig mindre forvirrende å velge farger!

Trinn for trinn hvordan du leser en NCS-kode.
Arijana Rosso
Forfatter

INNRED MED FARGER

Få 10% rabatt på ditt neste kjøp! Og samle poeng på dine kjøp som medlem av kundeklubben.

Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB