FRI FRAKT OVER 599 KR*

RETUR 365 DAGER

10% RABATT- BLI MED I KUNDEKLUBBEN

Belysningsuker med opptil 40% rabatt*

Inspirasjon & Tips/Inspirasjon/Historien bak hver Mateus-borddekking - unik keramikk der to verdener møtes
Mateus keramikk i serien Oyster, Basic, Lace og Bubbles i fargene sand, grå og blå.

Historien bak hver Mateus-borddekking - unik keramikk der to verdener møtes

Mor og datterduoen Teresa Mateus Lundahl og Filippa Burenstam Linder driver den fremgangsrike keramikkbedriften Mateus, som er inspirert av møtet mellom svensk design og portugisisk håndverk. Oppdag hvordan alt begynte, få et innblikk produksjonsprosessen og lær hvordan du kan skape en innbydende Mateus-borddekking. Velkommen inn i Mateus’ verden!
Updated Torsdag 11 maj 2023
Del artikkel
Teresa Mateus Lundahl og Filippa Burenstam Linder, som driver keramikkselskapet Mateus, der svensk design møter portugisisk håndverk.

Teresa Mateus Lundahl og Filippa Burenstam Linder som driver keramikkbedriften Mateus, der svensk design møter portugisiskt håndverk.

MATEUS - EN FAMILIEHISTORIE

1993 var året da alt begynte. Teresa Mateus Lundahl lanserte sin første serie Mateus keramikk med inspirasjon fra tradisjonelt portugisisk håndverk som i dag selges over hele verden. Mateus er i dag en fremgangsrikt keramikkbedrift som henter sin styrke i drivkraften bak merkevaret, nemlig mor- og datterduoen Teresa Mateus Lundahl og Filippa Burenstam Linder. All keramikk er produsert og malt for hånd i totalt fire fabrikker i Portugal, hvorav en er samme, familieeide fabrikk som har vært med siden starten, noe som gjør Mateus unikt. 

Den største styrken ligger i at alt vi gjør er genuint. Vi skulle aldri gjort noe som ikke kjennes 100% som Mateus. Mateus’ DNA er vårt DNA og vi er veldig samstemte i vårt syn på Mateus, sier Filippa, datteren til Teresa.

VI fikk æren av å intervjue Filippa Burenstam Linder, der vi fikk innblikk i hvordan alt begynte, hvordan produksjonsprosessen går til, samt hvordan man, ifølge Filippa, skaper en inviterende Mateus-borddekking og hva et hjem å elske innebærer.

Dekk bordet med en beige skål og tallerken fra Mateus-seriene Stripes i fargen Sand.

Mateus tilbyrvakkerthåndlagethåndverk der myekjærlighet ligger bakhvertenesteprodukt. 

En grå og blå tallerken fra Mateus Lace-serien, som minner om Middelhavet.
MateusLace tallerken 32 cm
kr 528

SVENSK DESIGN MØTER PORTUGISISK HÅNDVERK

Mateus har en unik historie der det ligger solid håndverk bak hvert eneste produkt som produseres i Portugal. Alt begynte når Teresa flyttet til Sverige, og så at farger og mønster begynte å bli mer trendy i de svenske hjem, noe hun omfavnet i sin første egendesignede keramikkserie. I 1993 ble drømmen hennes virkelighet og hennes første kolleksjon av Mateus-keramikk ble lansert. Datteren Filippa forteller at:

“Den første kolleksjonen var bare ett produkt. En gul tallerken. Teresas tanke bak kolleksjonen i 1993 var å ta moteverdens farger til det dekkede bordet.”

Fra disse ideene vokste det fram flere kolleksjoner, i dag består Mateus av seks kolleksjoner og rundt 600 unike produkter. Jeg begynte å arbeide i bedriften i 2014, og står bak kolleksjonene Bubbles og Stripes, forteller Filippa.

Dekk bordet med blå skåler og tallerkener fra Mateus-seriene MSY, Oyster, Lace, Basic og Bubbles.
MateusStripes tallerken Ø21 cm
kr 297
Dekk bordet med blå skåler og tallerkener fra Mateus-seriene MSY, Oyster, Lace, Basic og Bubbles.

Tilførhjemmetdittmerfarger, former ogmønstergjennom Mateus’ vakrekeramikk .

SLIK PRODUSERES MATEUS - FRA RÅMATERIALE TIL FERDIG PRODUKT

Noe som gjør Mateus unikt er deres produksjon, som blant annet skjer i den samme fabrikken der Mateus begynte produksjonen i 1993. Det er mye tid og energi som ligger bak hvert unike produkt, noe som speiles i den varmen og livsgleden som vises i det håndlagde designet.

Produksjonen av Mateus-servisene er solid håndverk i det Mateus selv kaller «produksjon i menneskelig skala». Her møtes erfaring og dyktighet i menneskelige hender med tidsriktig design og tegning av unike produkter.

Prosessen fra råvare til ferdig produkt tar mellom fem til sju dager, og er en vakker reise tradisjonelt håndverk, der både Filippa og Teresa henter sin inspirasjon fra sine tidligere reiser. Filippa forteller også at:

Under pandemien har vi lært oss å finne inspirasjon i hverdagen, og alt som finnes rundt oss. Jeg har forsøkt å benytte med av Vintage-tenkemåten på det meste i livet, og har derfor sett mye på hva mamma har gjort tidligere og spurt meg selv; hvordan kan jeg hedre hennes design med et nytt uttrykk?

-En av storselgerne på slutten av 90-tallet/begynnelsen på 00-tallet var tallerkener med malte mønster på. Akkurat nå jobber jeg med hvordan vi kan ta dette tilbake og benytte oss av to farger på et produkt på en moderne måte, sier Filippa.

Leira i sin originale form er steg 1 i Mateus’ produksjonsprosess.

1. Leira i sin originale form er steg 1 i Mateus’ produksjonsprosess.

Mateus keramikk presses til ønsket produkt som er steg 2 i produksjonsprosessen.

2. Deretter presses den tilønsketprodukt.

Overflødig leire fjernes fra Mateus keramikk, som er steg 3 i produksjonsprosessen.

3. Overflødig leire fjernes.

Mateus keramikk tilbringer ett døgn i "Green House" for å tørke, som er steg 4 i produksjonsprosessen.

4. Produktene tilbringer et døgn i “Green House” for å tørke.

Mateus keramikk brennes i ovnen i 12 timer, som er steg 5 i produksjonsprosessen.

5. Tallerkenenbrennesderetteriovneni 12 timer.

 Mateus keramikk males for hånd, som er steg 6 i produksjonsprosessen.

6. Etter brenningen males den for hånd.

Mateus keramikk glaseres, som er steg 7 i produksjonsprosessen.

7. Og deretter glaseres den.

Mateus keramikk tørkes i ovnen i 12 timer, som er er steg 8 i produksjonsprosessen.

8. Og deretter er det ytterligere 12 timer i ovnen.

Setter ned skåler og tallerkener i blått fra Mateus-seriene MSY, Oyster, Lace, Basic og Bubbles.

9. Ferdig unikt produkt!

Å SKAPE EN INNBYDENDE MATEUS-BORDDEKKING

Å skape en innbydende borddekking er viktig for at gjestene dine skal kjenne seg velkomne, siden det er rundt det dekkede bordet som gode samtaler og glede oppstår. Mateus-keramikk er skapt for å kunne forvandle det dekkede bordet til en samlingsplass av glede, varme og farge. Filippa mener at:

- Jeg pleier å utgå fra hvilken stemning jeg vil skape. En enklere og mer elegant borddekking gir en roligere stemning rundt bordet. Er man sugen på fest og en litt mer sprø følelse, så kan man blande masse farger og sette fram mat og drikke på bordet. Det viktigste å tenke på er at det ikke finnes noen regler!

En placemat med grå og beige tallerkener, boller, kopper, tallerkener og krukker fra Bubbles, Stripes, MSY, Basic og Oyster serien av Mateus.

Mateus’ keramikk passer til alle anledninger, både til fest og til hverdags.

Et dekket bord med grå Stripes skåler, beige Oyster østersskål i fargen sand, sammen med grå Basic tallerkener fra Mateus.

Mateus’ portugisiske håndverk er håndmalt og laget for hånd, noe som gjør hver Mateus-borddekking unik.

KERAMIKK FOR GENERASJONER

Skap et hjem å elske ved å unne deg selv keramikk fra Mateus som passer for alle livets stunder. Det er keramikk for generasjoner, keramikk som du kan bruke år etter år og også den perfekte gaven å gi bort til nære og kjære. Filippa forteller at:

“Et hjem å elske er et hjem som har vokst fram i løpet av flere år og kunsten å kunne blande saker som man har fått fra slekten sammen med nye produkter.”

På samme måte er det også okey at det ikke er perfekt; å ha tegninger som barna har gjort i barnehagen over hele kjøleskapet gir varme til hjemmet. Jeg synes også at det er så fint når vi ser våre produkter kombinert med for eksempel serviser som kommer fra en farmor eller lignende, avslutter Filippa.

Beige Bubbles ovalt fat fra Mateus i fargen sand med godt brød på.

Bubbles var Filippas første egendesignede serier og passer perfekt på det dekkede bordet.

Blå MSY skål fra Mateus i fargen icy blue.
MateusMSY skål 75 cl
kr 445

Med et dypere innblikk i Mateus’ unike verden, blir det tydeligere hvordan hvert håndlagde og håndmalte produkt bærer med seg varme og kjærlighet til det dekkede bordet. Mateus er keramikk som varer i generasjoner, år etter år. Det er unikt håndverk med en historie der to verdener møtes. 

Tekst: Linnéa Axelson Foto: Angeliqa Daldorph, Mateus Styling: Linnéa Axelson & Angeliqa Daldorph

OPPDAG MATEUS

10 % rabatt på din neste bestilling når du melder deg inn i kundeklubben vår.

Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB