FRI FRAKT OVER 599 KR*

500 BONUSPOENG - BLI MED I KUNDEKLUBBEN

60 DAGER ANGRERETT

Alt for utelivet

Vinglass på en hvit borddekking med NRJD-tallerkener og servise.

Glassguide del 1 – Hvordan velge riktig vinglass

Visste du at formen på glasset ditt spiller en rolle for smaken av favorittvinen din? Jada, det kan smake godt uansett hvilket glass du velger, men det du kanskje ikke vet er at det er en hel vitenskap bak glassformen. I del én av vår Glassguide guider vi deg gjennom viktigheten av ulike typer glass, slik at du kan finne riktig type vinglass for den beste smaksopplevelsen!
onsdag 18. oktober 2023
Del artikkel

VIKTIGHETEN AV FORM & MATERIALE

Det mange kanskje ikke er klar over er at formen og størrelsen på et vinglass kan ha en direkte innvirkning på hvordan vinen vil bli oppfattet. I de aller fleste tilfeller velger folk glass basert på design uten å tenke på om det passer til vinene de liker å drikke. Men hvis du vil lære mer og få litt hjelp med å velge riktig glass til favorittvinen din, er her noen tips du kan ta med deg:

 • Et godt glass bør være laget av glass eller krystall og ikke være for tykt. Glasset skal ha en fin tynn kant øverst da det gjør smaksopplevelsen mye mer behagelig.
 • Selv om det er mulig å bruke samme vinglass til både rødvin og hvitvin, er det mye mer gunstig for smaken og opplevelsen å bruke vinglass tilpasset henholdsvis rødvin og hvitvin.
 • Unngå plastglass da plast er et materiale som avgir sin egen smak, så det kan påvirke smaken på vinen negativt.
 • Velg et større glass slik at vinen kan ta plass og lufte skikkelig.
 • Med eller uten stett? Tradisjonelt kommer vinglass med stett, men de siste årene har glass uten stett blitt mer populære. Men det er viktig å merke seg at stetten ikke er rent estetisk. Temperaturen på en vin påvirker smaken, å holde i kuppelen kan føre til at temperaturen på vinen stiger på grunn av varmen fra hendene dine. Selvfølgelig er dette kanskje ikke et like stort problem for rødvin som det er for hvit, som bør serveres avkjølt.
Lær hvordan du velger riktig vinglass - Her ser du det myke avrundede Karlevi vinglasset fra Scandi Living.

Karlevi-vinglasset fra Scandi Living har en myk avrundet kuppel som gjør det til det perfekte all-round glasset for både røde og hvite viner!

Oppdag hvordan du velger riktig vinglass - her ser du det folkekjære vinglasset Essence fra Iittala.

En populær designklassiker! Essence-vinglasset fra Iittala med sin karakteristiske form finnes for både rød- og hvitvin.

KORT OM KUPPELEN

En enkel tommelfingerregel når det kommer til vinglass er det som skiller størrelsen på kuppelen:

 • Store kupler med store åpninger er hovedsakelig for rødviner, de lar luften sirkulere og hjelper til med å få frem de robuste smakene og aromaene som de forskjellige druene har.
 • Middels eller små kupler er designet for å gjøre det vanskeligere for vinens aromaer å slippe ut og er derfor bedre for hvite viner med sine delikate smaker.
 • For musserende viner er lange, smale kupler det vanligste for å bevare de forfriskende boblene lenger, men det finnes også argumenter for å la mer luft nå vinen siden det kan bidra til å utvikle smakene.

VELG RIKTIG RØDVINGLASS

Er du en rødvinelsker? Da kan det være lurt å investere i et godt rødvinsglass. Et glass med litt bredere kuppel og rundere form er perfekt. Den store kuppelen er der for å fremskynde oksidasjonsprosessen – det er dette som får frem aromaen og smaken til vinen. Det er to hovedtyper rødvinsglassformer man kan se etter:

 • Burgund - Dette rødvinsglasset har en bred kuppel som får frem den fine aromaen av subtile druer som Pinot Noir. Glasset er formet for å hjelpe med å rette vinen mot tungespissen, noe som gir deg en behagelig smaksopplevelse.
 • Bordeaux - Har en smalere kuppel og er spesielt tilpasset for fyldigere viner som Cabernet Sauvignon og Shiraz. Formen på dette vinglasset bidrar til å føre vinen til baksiden av munnen, og få frem det beste i disse typer rødviner.

SLIK VELGER DU HVITVINSGLASS

Når det kommer til hvitvin, er det flere typer glass å velge mellom – fra lange, smale champagnefløyter til store, brede hvitvinsglass – alt avhenger av hvilken type vin du kjøper:

 • Chardonnay, Riesling eller Sauvignon Blanc – er tørre hvitviner som best serveres i et hvitvinsglass med en smal, rett skåret kuppel og en liten åpning som fremhever syrlighet og friskhet.
 • En fruktigere hvitvin anbefales derimot servert i et glass med litt bredere kuppel og mindre åpning for å fremheve vinens modenhet og aroma.
 • Champagne eller musserende viner – er varianter som krever et høyt, smalt glass, det vil si et fløyteglass med en liten åpning som holder boblene i vinen over lengre tid. Vi har en hel guide til å velge riktig champagneglass, så hvis du leter etter noe til din musserende vin, les det her.

Foto: Angeliqa Daldorph, Saga Form, Spiegelau

Josefin Beijer
Forfatter

Bli medlem i vår kundeklubb & få 500 bonuspoeng

Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB