Skjærebrett er et obligatorisk kjøkkenutstyr som det er vanskelig å klare seg uten. Siden de har nærkontakt med mat, er det viktig at skjærefjølene er lette å holde rene. Her hos Nordic Nest har vi et stort utvalg funksjonelle skjærefjøler fra kjente designere, som også er fine og dekorative element på kjøkkenbenken din.
Generelt sett bør du bruke en skjærefjøl for fisk og kjøtt, og en for grønnsaker, men det kan også være bra å ha en egen fjøl til brød også. Skjærefjøler i tre kan også brukes som serveringsfat, og er perfekt å servere spekemat på.
Marmor: Fjøler og brett av stein er ikke bare vakre og de beskytter underlaget mot kniven, de er også perfekt for å kjevle ut deig på.
Tre: Skjærebrett av tre er enten heltre eller det kan være laminert tre. Heltre har et naturlig utseende som både vil variere ut i fra treslaget og de naturlige variasjonene som treet har. Om du derimot er på utkikk etter en skjærefjøl i fine farger og mønstre, er laminert tre et utmerket valg.
Fenalår og spekemat serveres tradisjonelt sett på skjærefjøler av tre, og et rundt skjærebrett er perfekt for nettopp dette. Skjærebrett av tre skal vaskes for hånd.
Plast: Skjærebrett av plast er praktiske og kan lett vaskes i oppvaskmaskinen.
Om du velger skjærebrett av tre, plast eller annet materiale, er opp til deg. Det viktigste er egentlig å unngå så mye riper i skjærefjøla som mulig. Her er det nemlig lett for bakterier å sette seg. Skjærefjøler i plast bør byttes ut med jevne mellomrom, mens skjærebrett i heltre kan pusses og oljes når den blir for ripete.
For at dine skjærefjøler i tre skal holde seg fine og være lette å holde hygienisk rene, er det viktig å ta godt vare på dem. For det første er det viktig å rengjøre de på rett måte. Om du har en stor skjærefjøl som ikke passer i oppvaskmaskinen, eller om du har ett i tre, er det viktig å vaske disse grundig for hånd.
Skrubb fjøla nøye med såpe og varmt vann, pass på at du skyller grundig for å fjerne så mye av bakteriene som mulig. Deretter tørker du fjøla nøye, før den får lufttørke.
Målet med å olje skjærebrettet er å gjøre det vanskelig for væsker, som for eksempel fra kjøtt eller fisk, å trekke inn i treet, noe som gjør at skjærebrettet blir lettere å holde hygienisk rene. Om du oljer skjærefjøla regelmessig, hjelper det også fjøla å beholde sin opprinnelige form.
Når skjærebrettet har blitt grundig vasket og har tørket helt, kan du smøre inn fjøla med olje. Bruk gjerne en gammel klut eller en pensel for å påføre olja. Overflata på fjøla skal være våt. La olja få minst et par timer på å trekke seg inn, men du kan gjerne la den stå over natten.