FRI FRAKT OVER 599 KR*

BLI MEDLEM - FÅ 500 POENG

60 DAGER ANGRERETT

Alt for utelivet

Bli kjent med finsk design - her ser du et soverom med Unikko-produkter fra Marimekko.

Finsk design - estetikk & funksjonalitet

Finsk design er kjent for sin kombinasjon av estetikk og funksjonalitet. Tre av de mest ikoniske merkevarene som har formet finsk designverden er Iittala, Marimekko og Arabia. Disse merkene har ikke bare satt sitt preg på finsk kultur, men også fått internasjonal anerkjennelse. Her kan du bli bedre kjent med finsk design!
lørdag 8. juni 2024
Del artikkel

HVA ER FINSK DESIGN?

Finsk design er kjent for sin enkle, funksjonelle estetikk og sterke tilknytning til naturen. Kombinert med kvalitet og tidløshet er resultatet produkter som er både praktiske og visuelt tiltalende, og som har hatt, og fremdeles har, en sterk påvirkning på designverdenen.

IITTALA: TIDLØS ELEGANSE & FUNKSJONALITET

Iittala ble grunnlagt i 1881 og har siden da vært en pioner innen finsk glassdesign. De er kjent for sin funksjonelle skjønnhet og tidløse design, og har produsert noen av de mest ikoniske glassproduktene i verden.

  • Kastehelmi-serien, designet av Oiva Toikka, med sitt karakteristiske dråpemønster, er en hyllest til duggdråpene som glitrer i morgenlyset.
  • Alvar Aalto vaser, designet av Alvar Aalto, er kanskje det mest kjente produktet fra Iittala. Den bølgende formen, inspirert av finske innsjøer, har blitt et symbol på skandinavisk design.
  • I serien Birds by Toikka kombineres Toikkas grenseløse fantasi og hans ekspertise på glass, og resultatet er en rekke vakre og unike produkter som lett blir et blikkfang i hjemmet.

Iittala's produkter er designet for å være både vakre og funksjonelle, og de passer perfekt inn i ethvert hjem som verdsetter kvalitet og estetikk.

I 2024 ble nye Iittala presentert, her kan du bli mer kjent med Iittala 2.0.

Finsk design - her ser du Oiva Toikka.

Oiva Toikka (1931-2019)

Oiva Toikka (1931-2019)

Oiva Toikka regnes som en av de største innen finsk glassdesign, og har vunnet en rekke priser. Mens finsk designestetikk karakteriseres av rene linjer, er Toikkas glasskunst djerv, rik og fantasifull. 

Finsk design - her ser du Aalvar Aalto, en av Finlands mest kjente designere.

Alvar Aalto (1898-1976)

Alvar Aalto (1898-1976) 

Alvar Aalto regnes som en av de mest sentrale skikkelsene innen skandinavisk design. Han hadde en organisk tilnærming til design, og funksjonalitet var alltid en prioritet. Et av hans mest kjente design er Aalto-vasen, som for første gang ble oppvist på verdensutstillingen i Paris i 1937.

Finsk design - her ser du Alvar Aalto-vaser i ulike farger.
Finsk design - her ser du Kaj Franck, en av Finlands mest innflytelsesrike designere.

Kaj Franck (1911-1989)

Kaj Franck (1911-1989)

Kaj Franck var en prisbelønt designer som blant annet skapte de ikoniske og tidløse seriene Teema og Kartio. Han var en forkjemper for funksjonell og enkel design, og han skal blant annet har sagt ”Farge er den eneste dekorasjonen man behøver”. Kaj Franck mottok flere internasjonale priser for sitt bidrag til designverdenen. Hans minimalistiske og brukervennlige formspråk har hatt en varig innflytelse som når langt utover Finlands grenser.

"Farge er den eneste dekorasjonen man behøver." Kaj Franck

MARIMEKKO: FARGERIK KREATIVITET & IKONISKE MØNSTRE

Marimekko, grunnlagt i 1951, er kjent for sine livlige tekstiler og dristige mønstre. Merkevaren har en unik evne til å kombinere kunstnerisk uttrykk med hverdagslig funksjonalitet.

  • Unikko-mønsteret, designet av Maija Isola i 1964, er en av Marimekko's mest ikoniske design. De store, stiliserte blomstene har blitt noe som de fleste assosierer Marimekko med.
  • Räsymatto-mønsteret, designet av Maija Louekari, er også en av Marimekko's mest populære design. De sirkulære, geometriske formene er inspirert av tradisjonelle vevde filleryer.

Marimekkos design gir ethvert hjem en følelse av glede og originalitet, samtidig som de har en høy standard for kvalitet. 

Finsk design - her ser du Maija Isola, kvinnen bak det ikoniske Unikko-mønsteret fra Marimekko.

Maija Isola (1927-2001)

Maija Isola (1927-2001)
Maija Isola skapte mer enn 500 mønster for Marimekko i de 38 årene hun jobbet der. Unikko fra 1964 er hennes aller mest kjente, og for de fleste er det dette mønsteret man assosierer Marimekko med.

Unikko fylte nettopp 60 år, her kan du lese mer om historien bak de fargerike blomstene.

UTFORSK MER FRA MARIMEKKO

ARABIA: KUNST & HÅNDVERK I PORSELENSFORM

Arabia, grunnlagt i 1873, er en av Finlands eldste og mest respekterte produsenter av porselen. Merkevaren er kjent for sitt vakre servise og dekorative gjenstander som kombinerer kunst og håndverk.

  • Mummi-kolleksjonen er svært populær, med design basert på Tove Janssons elskede figurer. Disse produktene er ikke bare tiltalende for barn, men også for voksne som setter pris på kolleksjonen for sin nostalgi og for det kunsteriske uttrykket.
  • 24h-serviset fra Arabia, designet av Heikki Orvola, kombinerer tidløs eleganse med praktisk funksjonalitet. Med sitt enkle, stilrene design passer serviset perfekt til både hverdagsbruk og spesielle anledninger. 

Arabia's produkter er både funksjonelle og dekorative, og de bringer en følelse av tradisjon og eleganse til hjemmet.

Heikki Orvola (1943)

Heikki Orvola er en prisbelønt designer som begynte å jobbe hos Arabia i 1987, og har blant annet designet det tidløse serviset 24h.

Tove Slotte (1957)

Siden 1989 har illustratøren Tove Slotte tolket og foreviget Tove Janssons fortellinger om Mummidalen på porselen.

IKONISK FINSK DESIGN FOR HJEMMET DITT

Iittala, Marimekko og Arabia representerer det beste av finsk design, hver med sin unike stil og tilnærming. Enten du er ute etter tidløse glassvarer, fargerike tekstiler eller kunstnerisk porselen, tilbyr disse merkene produkter som kombinerer skjønnhet og funksjonalitet. 

 

Foto: Iittala, Marimekko, Arabia

Ingvild Lindberg
Forfatter

Få 500p i velkomstbonus og samle poeng på dine kjøp som medlem av kundeklubben.

Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB