★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT

FRI FRAKT OVER 599 KR*

Bli medlem og få 500p i velkomstbonus

60 DAGER ANGRERETT

Logg inn
Inspirasjon/Livsstil & Oppskrifter/Oppskrifter på svenske bakverk
Populære svenske bakverk er semlor - gjærruller fylt med marsipan og krem, som du her kan se på en Poppi-tallerken fra Olsson & Jensen hjemme hos den svenske influenceren @picsbyellen.

Svenske bakverk: Kanelbullar, semlor og lussekatter

Svenske baketradisjoner fascinerer med sin unike blanding av komfort og nytelse. Enten det er de saftige kanelbollene, de luftige semlorene eller de knallgule lussekatterne, har disse deilige godsakene fått kultstatus langt utenfor Sveriges grenser. Hvis du ønsker å bringe et snev av Skandinavia inn i kjøkkenet ditt, eller bare vil perfeksjonere din neste fika, har vi samlet de beste oppskriftene på disse svenske klassikerne.
onsdag 25. september 2024
Del artikkel
Svenske kanelbullar er det mest kjente fika-bakverket, også utenfor Sveriges grenser. Her ser du dem servert på Rörstrands Mon Ami-servise på et utebord med sommerhatt.

Betydningen av svensk bakverk og fika-kultur

Svenske bakverk er mer enn bare søte godbiter - de er en refleksjon av landets kulturarv. Kanelbullar, kjent som kanelbullar, gir assosiasjoner til varme og hygge, gjerne sammen med en kopp kaffe. Semlor, myke, kardemommeduftende boller fylt med mandelmasse og pisket krem, er spesielt populære i fastetiden. Lussekatter, gyllengule boller smaksatt med safran, serveres tradisjonelt i adventstiden. Disse bakervarene spiller en sentral rolle i fikaen, den svenske kaffepausen, som handler like mye om sosialt samvær som om kaffen i seg selv. Fikaen, som er en integrert del av den svenske hverdagen, blir alltid søtet med bakverk som kanelbullar, semlor eller lussekatter.

Svenske kanelbullar

Lilian Sagerfors' prisbelønte kanelbullar-oppskrift er et must for å få de perfekte svenske kanelbollene. Hennes gullmedaljevinnende oppskrift balanserer myk, mør deig med et fyldig kanelfyll, som får et hint av kardemomme som gir en umiskjennelig svensk touch. Slik kan du bake disse kanelbollene i verdensklasse hjemme.

Lilian Sagerfors

Ingredienser (25-30 stykker)

Deig:

  • 480 g økologisk melk
  • 920 g steinmalt økologisk hvetemel
  • 160 g økologisk sukker
  • 20 g grovmalt kardemomme
  • 20 g fersk gjær
  • 10 g havsalt
  • 1 egg
  • 160 g økologisk smør, skåret i biter

Fylling:

  • 250 g romtemperert økologisk smør
  • 100 g brunt sukker
  • 100 g økologisk melis
  • En klype vaniljepulver
  • Ceylonkanel, etter smak

Topping:

  • 100 g strøsukker
  • Valgfritt: vann i en sprayflaske

Tilberedning

1. Elt alle ingrediensene til deigen (unntatt smør) i en mikser på lav hastighet i 5-10 minutter til den er glatt og elastisk. Tilsett smør og elt i ytterligere 2-3 minutter. La deigen hvile i 30 minutter.

2. Flat ut deigen på en melet flate, dekk til med plastfolie og sett den i kjøleskapet i minst en time for å lette håndteringen.

3. Bland alle ingrediensene til fyllet til en jevn masse.

4. Kjevle den avkjølte deigen til et rektangel (ca. 1 cm tykt) og fordel smørfyllet jevnt utover.

5. For vridde boller bretter du deigen i tre, ruller den sammen igjen og skjærer i strimler. Snurr hver stripe til en bolle. For klassiske boller ruller du deigen sammen fra langsiden, skjærer i like store biter (ca. 85 g hver) og legger dem på et bakepapir.

6. La bollene heve over natten i en avslått ovn i romtemperatur med et brett med vann for fuktighet. Alternativt kan du fremskynde hevingen ved å sette et brett med kokende vann i ovnen i 4-6 timer.

7. Forvarm ovnen til 240 °C (over-/undervarme). Spray vann på bollene og dryss over strøsukker.

8. Stekes i 8-12 minutter til de er gylne. Pensle med sukkervann for en skinnende finish.

Skjær deigen til de svenske kanelsnurrene i strimler, slik at du senere kan flette dem kunstferdig sammen.

Semlor

Semlor, et høydepunkt i svensk bakverk, er spesielt populære på Fettisdagen. Disse luftige gjærbollene, fylt med søt mandelmasse og pisket krem, gjør dagen til en sann nytelse. Tradisjonelt ble de spist før fasten, men i dag kan svenskene nyte semlor flere uker i forveien. Med denne oppskriften kan du oppleve den fulle smaken av denne elskede skandinaviske godbiten hjemme.

Semlor er en av svenskenes favorittbakverk. Her ser du en på en Poppi-tallerken fra Olsson & Jensen foran en Poppi-kopp hjemme hos den svenske influenceren @picsbyellen.

@picsbyellen

Ingredienser (12 stk.)

Deig:

  • 280 ml melk
  • 1 egg
  • 90 g smør
  • 50 g sukker
  • 500 g mel
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 ts malt kardemomme
  • ½ ts salt

Fylling:

  • 100 g marsipan
  • 500 ml fløte
  • 20 g melis

Topping:

  • 1 egg
  • 1 ss melk
  • Florsukker til å drysse over

Forberedelse

  1. Lun melken og bland den med gjær og sukker. Dekk til og la stå i 15 minutter.
  2. Tilsett smeltet smør og de øvrige ingrediensene, og elt i 10 minutter til deigen er myk og ikke lenger klissete.
  3. Dekk til og la deigen heve i 45 minutter.
  4. Elt deigen kort på et melet underlag, del den i 12 like store kuler og la den heve igjen i 30 minutter.
  5. Forvarm ovnen til 200 °C. Pensle bollene med egg- og melkeblandingen, og stek dem i 8-10 minutter til de er gylne. Dekk til med et fuktig håndkle mens de avkjøles.
  6. Skjær av toppen, hul ut bollene og bland smulene med marsipan til fyllet.
  7. Sprøyt kremfløte på marsipanfyllet, sett på toppen igjen og dryss over melis.
Her ser du @kohlundkimchis Semlor stående på et bord på tallerkener i forskjellige farger fra Dots-kolleksjonen fra Scandi Living, ledsaget av en kopp kaffe.

@kohlundkimchi

Semlor er et populært svensk bakverk til fika. Her kan du se Semlor fra @wanessahome på hvite Oyster-tallerkener fra Mateus.

@wanessahome

Lussekatter

Lussekatter, boller med safranduft, er en kjær del av den svenske adventstiden, spesielt under Luciafesten den 13. desember. Den karakteristiske safransmaken og den muntre gule fargen gjør dem til en festlig favoritt til frokost eller fika. Disse myke, velduftende bollene bringer gleden av skandinaviske juletradisjoner til bordet ditt.

Server tradisjonelle lussekatter på Rörstrands Swedish Grace Winter-tallerkener, og nyt en kopp varm sjokolade fra Scandi Livings Dots-krus.
Her ser du et bord med friske blomster og julepynt i form av Urbania-lysestaker fra Kähler og svenske lussekatter på en Ostindia-tallerken fra Rörstrand hjemme hos @_mariano_rivera_4242.

@_mariano_rivera_4242

Ingredienser (15 stk.)

Deig:

  • 200 ml melk
  • 1 pakke tørrgjær eller 25 g fersk gjær
  • 100 g smør
  • 1 g malt safran
  • 70 g sukker
  • 50 g kvark eller gresk yoghurt
  • 420 g mel
  • 2 klyper salt
  • 1 egg

Avslutning:

  • 1 egg
  • 1 ss melk
  • Sultaniner til pynt

Forberedelse

  1. Lun melken, tilsett gjær og sukker, og la stå i 15 minutter.
  2. Bland inn safran, mel, salt, kvark og smør. Elt i 10 minutter, dekk til og la heve i en time.
  3. Form deigen til 15 biter, kjevle til S-form og la heve i ytterligere 30 minutter.
  4. Forvarm ovnen til 200 °C. Pynt bollene med sultanruss, pensle med egg- og melkeblandingen og stek i 10 minutter til de er gylne. Avkjøl under et fuktig håndkle.

Disse tidløse svenske bakverkene - kanelbullar, semlor og lussekatter - bringer essensen av skandinavisk bakverk rett inn i hjemmet ditt. Enten du nyter den søte duften av nybakte kanelbullar, koser deg med luftige semlor eller feirer sesongen med gylne lussekatter, er disse godbitene en perfekt måte å oppleve den svenske fika-kulturen på. God bakning!

Photos: Rörstrand, Elof Martinsson, @picsbyellen, Rosti, Nordic Ware, @kohlundkimchi, @wanessahome, @_mariano_rivera_4242, Le Creuset, Scandi Living

Anja Wahnig
Forfatter

ANNET BAKEREDSKAP

Vis mer
Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB