★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT

FRI FRAKT OVER 599 KR*

BLI MEDLEM - FÅ 50 KR RABATT

60 DAGER ANGRERETT

Logg inn

MIDSUMMER DEAL: 10-50% rabatt på nesten alt

Inspirasjon/Vedlikeholdsråd & Guider/Glassguide - Cocktailglass
Det finnes mange typer cocktailglass som martiniglasset og tumbleren du ser her på et speilbrett fra Spiegelau.

Glassguide del 3 – Sik velger du riktig cocktailglass

Cocktailer er høydepunktet på fredagskvelden! Med riktig tilbehør og teknikk kan du lage, røre eller riste en god drink til neste fest. Så hvilket glass bør du bruke? I del 3 av vår store glassguide lister vi opp de fem vanligste cocktailglassene og veileder deg til å finne riktig glass til riktig drink. Alt for den perfekte kvelden!
mandag 1. juli 2024
Del artikkel
Ulike typer cocktailglass fungerer til forskjellige drinker, her ser du champagneglasset Ripple fra Ferm Living.

Ripple champagneglass fraferm LIVING er et ideelt Martini-glass!

5 COCKTAILGLASS – HVILKET COCKTAILGLASS SKAL DU VELGE?

Visste du at den første cocktailen ble blandet på 1800-tallet i USA? I disse dager er cocktailer vanlig i alle barer, du kan lage dem så enkle eller kompliserte du vil og de kan lages med eller uten alkohol. Ta en titt på vår praktiske guide om de forskjellige typene cocktailglass nedenfor:

  1. Martini- og coupeglass
  2. Highball glass
  3. Rocks glass
  4. Champagneglass til sprudlende cocktails
  5. Margaritaglass

1. MARTINI- OG COUPEGLASS

Martini- og coupeglass er kanskje de mest ikoniske av alle cocktailglass – og lett gjenkjennelige. Martini-glasset har en vid, konisk klokke og en høy stett, mens coupeglasset er rundere og grunnere i formen. Begge glassene rommer vanligvis mellom 10 og 20 cl, og passer perfekt til cocktails som ristes eller røres og serveres uten is. Den lange stetten hindrer varmen fra hånden i å varme opp drinken, og den åpne formen løfter frem duftene.

Passer til: Martini, Manhattan, Cosmopolitan

2. HIGHBALL-GLASS

Et highball-glass er høyt og sylindrisk – perfekt til drinker med mye brus, juice eller annen mixer. Glasset er som regel rett og smalt, men kan også ha en litt avrundet form. Det viktigste kjennetegnet er at det rommer mer væske enn mange andre cocktailglass, noe som gjør det ideelt for friske, lange drinker.

Passer til: Gin og tonic, Mojito, Dark and Stormy

3. ROCKS-GLASS

Lavt, stødig og tidløst – rocks-glasset er ideelt for klassiske drinker med brennevin og is. Glasset har god plass til å røre eller knuse ingredienser direkte i glasset, og er en favoritt blant whiskyelskere. De fleste rocks-glass – også kjent som tumblerglass – har en tykk bunn som gir tyngde og gjør dem slitesterke i bruk. Perfekt til drinker som blandes rett i glasset, uten behov for shaker eller røreglass.

Passer til: Old Fashioned, Negroni, Whiskey Sour

4. CHAMPAGNEGLASS TIL SPRUDLENDE COCKTAILER

Champagne og Prosecco er en fest i seg selv – men skal du lage en boblende cocktail, er det champagneglasset som gjelder. Den høye, smale formen bevarer kullsyren og lar boblene stige elegant til topps, noe som gir både friskhet og et vakkert uttrykk i glasset. Skal du servere en cocktail med champagne som base, er dette det rette valget.

Passer til: Champagne, Bellini, Mimosa

5. MARGARITAGLASS

Margaritaglasset er en variant av coupeglasset, med bred kant, dobbel klokkeform og lang stett. Den ekstra brede kanten gjør det enkelt å påføre salt eller sukker – en klassisk detalj som løfter smaken og gir bedre balanse i drinken. Dette er glasset du bør ha på plass når du serverer tropiske eller frosne cocktails.

Passer til: Margarita (klassisk eller frossen), Daiquiri, Piña Colada

SLIK MIKSER DU COCKTAILS - BYGGET, RØRT ELLER RISTET?

Når det kommer til å lage cocktails, finnes det tre klassiske metoder: å bygge, å røre og å riste. Hver teknikk påvirker både smak og konsistens, og valget av metode avhenger ofte av ingrediensene i drinken.

Å bygge en drink betyr ganske enkelt at du tilsetter alle ingrediensene direkte i et kaldt glass, gjerne over is. Dette er typisk for enkle drinker, som Gin og Tonic eller Rum and Coke, der smakene ikke trenger å blandes mye. Om nødvendig kan du røre lett om før servering.

For drinker med bare alkoholbaserte ingredienser, som en Negroni eller Manhattan, er det vanlig å røre drinken. Dette gjøres i et eget røreglass, ikke i serveringsglasset. Ingrediensene blandes forsiktig med is ved hjelp av en barskje, slik at drinken kjøles ned uten å bli vannet ut. Til slutt siles drinken over i et avkjølt cocktailglass.

Når drinken inneholder fruktjuice, fløte, sirup eller egg, brukes gjerne en shaker. Å riste drinken sørger for at ingrediensene blandes godt og får en luftig, skummende overflate – noe som gir både fylde og friskhet. Klassiske eksempler på ristede cocktails er Margarita, Espresso Martini og Whiskey Sour.

Å beherske disse teknikkene er nøkkelen til å løfte hjemmebaren din – og skape drinker som både ser imponerende ut og smaker fantastisk.

Her ser du et coupéglass, en type glass som kan brukes til cocktailer eller champagne.

RIKTIG BARTILBEHØR TIL EN KOMPLETT HJEMMEBAR

En god bartender trenger godt drikketilbehør. Kompletter hjemmebaren din med en praktisk drinkmikser, en isbøtte, en muddler som knuser frukt i glasset, en stilig flaskeåpner og en stilig shaker! Du er nå klar til å blande og skape imponerende drinker for deg selv og dine mest kresne gjester!

Nå som du har du den riktige typen cocktailglass, trenger du bare noe å fylle de med. Ta en titt på våre populære cocktailoppskrifter her!

Les de andre delene av vår glassguide her:

Glassguide del 1 - Vinglass

Glassguide del 2 - Ølglass

Photography: Elof Martinsson Angeliqa Daldorph, Design Letters, Catrine Åberg, Ardijan Mahmutaj

Arijana Rosso
Forfatter

DITT HJEM FOR SKANDINAVISK DESIGN
Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2025 Copyright Nordic Nest AB