Dansk Design

Utforsk dansk designfilosofi, de mest formative designerne I Danmark, og se hvordan du kan integrere dansk design I ditt eget hjem

Inspirasjon

30 april 2020
HK Kanne fra Georg Jensen

Hva er dansk design?

Dansk design er en stil som best beskrives som funksjonell, minimalistisk og bærekraftig. Dansk design hadde sitt gjennombrudd på 1950-tallet, men er fortsatt like populært I dag som det var da det først hadde premiere på designscenen.

Danmarks designfilosofi klarer å smelte sammen estetikk sømløst med funksjonalitet og daglig bruk. Med tanke på Danmarks størrelse på drøyt fem og en halv million innbyggere, er det underlig hvor mange store navn innen design dette landet har å vise til.

De beste danske designerne du må kjenne til

Danmark er hjemmet og opprinnelsen til utallige designere some r populære rundt om I verden. Noen skiller seg imidlertidig u tog har klart å domineer den danske designverdenen siden 1950-tallet.

Arne Jacobsen

1. Arne Jacobsen

Danmark er hjemmet og opprinnelsen til utallige designere some r populære rundt om I verden. Noen skiller seg imidlertidig u tog har klart å domineer den danske designverdenen siden 1950-tallet.

Olufemi sculpture mud fra Cooee Design, Dots krus fra Scandi Living, AJ bordlampe fra Louis Poulsen
Jamie Hayon Single lysestake fra Fritz Hansen
PH 5 pendel fra Louis Poulsen

2. Poul Henningsen

Poul Henningsen er mest kjent for sine lampedesign og livslangt samarbeid med merkevaren Louis Poulsen. PH-lampene har blitt synonyme med dansk design og er fortsatt like populær som I 1925, da de første ble designet.

Utzon lampe fra &tradition

3. Jørn Utzon

Jørn Utzon er kanskje mest kjent for sitt ikoniske arbeid på operahuset I Sydney, men han har også designet lamper som har blitt modern klassikere. Utzon-lampen for merkevaren brand &tradition, for eksempel, er populær over hele verden.

Greta Grossman
Gräshoppa bordlampe fra Gubi

4. Greta Grossman

Greta Grossman skiller seg ut som en av de mest innflytelsesrike kvinneskikkelsene I en mannsdominert dansk designverden. Hun er mest kjent for sine ikoniske Gräshoppa- og Cobra-lampedesign for det danske merket Gubi.

FlowerPot pendel fra &tradition
FlowerPot bordlampe fra &tradition

5. Verner Panton

Verner Panton er designeren bak den ikoniske FlowerPot- kolleksjonen av &Tradition. Designet har sin opprinnelse I 1969, men er fremdeles like modern I dag. De siste årene har &Tradition introdusert nye farger til kolleksjonen.

Georg Jensen
Cobra lysestake fra Georg Jensen

6. Georg Jensen

Georg Jensen, en sølvsmed fra Danmark, er grunnleggeren bak market Georg Jensen A/S. De ikoniske designene av stål og sølv er umiskjennelige og populære rundt om I hele verden.

De mest populære danske merkene I dag

Det er ingen tvil om at Danmark har en imponerende portefølje av danske designmerker å vise til. Noen har vært blant toppene siden 50-tallet, men nye blir introdusert for markedet kontinuerlig.

Dette er de klassiske danske designmerkene du må kjenne til

Det er mange danske designmerker som har eksistert I lang tid, men noen skiller seg ganske enkelt ut. Her er de 5 klassiske danske designmerkene du bør kjenne til:

  1. Kay Bojesen Denmark
  2. Georg Jensen
  3. Louis Poulsen
  4. Gubi
  5. Fritz Hansen
Ikebana vase fra Fritz Hansen
Kay Bojesen ape

De modern danske designmerkene vi elsker

Dansk design hadde kanskje sin gullalder på 50-, 60- og 70-tallet, men vi vil hevde at dette fenomenet aldri tok slutt. Dansk design har akkurat som, om ikke enda mer populært I dag, og nye danske designmerker treffer scenen daglig. Her er de 5 nyeste merkevarene du trenger å vie om:

  1. Broste Copenhagen
  2. Normann Copenhagen
  3. House Doctor
  4. Umage
  5. Ferm Living
orb vannkanne og plant box fra Ferm Living
Nordic Sand skåler fra Broste Copenhagen

Så hva er det som gjør dansk design så spesiell?

Dansk design har holdt seg relevant og interessant siden 1950-tallet, og vi forstår fascinasjonen! Dansk design har alltid klart å fange opp og forenkle hverdagen. Enten det er et stabelbart glass, en funksjonell lampe som diffubderer lyset på best mulig måte eller den iøynefallende stolen som deles ut gjennom generasjoner – dansk design endres og tilpasser seg vår hverdag, samtidig som den forblir tro mot sine røtter og filosofier.

Så hva gjør dansk design så spesiell? Det kan være den perfekte kombinasjonen av oppnåelighet, funksjonalitet og enkelhet. Søylene som utgjør dansk design er og forblir relevante for oss som samfunn, og et hjem vil alltid være midtpunktet I livene våre.

Handlekurv
Lukk