Skandinavisk design

Skandinavisk design er elsket verden over, og med god grunn. Fra funksjonalitet til tidløshet: her ser du hva skandinavisk design står for, hvordan det ser ut og hvordan du kan integrere det i ditt hjem, og viktigste av alt: hvorfor vi elsker det så mye.

Inspirasjon

30 april 2020
Alvar Aalto vase by Iittala

Hva er Skandinavisk Design?

Skandinavisk design er en stilbevegelse som best beskrives som ren, enkel og funksjonell. Siden gjennombruddet på 1930-tallet har skandinavisk design blitt en av de mest populære stilene I hele verden.

Skandinavisk designfilosofi er basert på funksjonalitet, enkelhet og design som varer. Mange design fra begynnelsen av 1950-tallet er fremdeles I produksjon I dag og har blitt ekte skandinaviske design klassikere.

I en verden hvor våre liv ser ut til å bli mer og mer hektisk, lengter vi etter er hjem som gir en avslappende følelse og som sømløst kombinerer estetikk og funksjonalitet. Skandinavisk design omslutter akkurat det.

Mon Amie porselen fra Rörstrand er en ekte skandinavisk designklassiker.
 

Hvordan ser Skandinavisk design ut?

Det skandinaviske designutseendet er rent, enkelt, funksjonelt og fritt for rot. Den skandinaviske designfilosofien er basert på tre pilarer: funksjonalitet, enkelhet og tidløshet. Moderne trender er vevd inn I skandinavisk design, med søylefilosofien har holdt seg de samme siden begynnelsen av 1950-tallet.

Sier hvite vegger, minimalistiske hjem og et verdenskjent varehus med gul og blå logo deg noe? Vell, det er helt klart en del av det, men ikke I nærheten av alt det skandinavisk design star for.

Form stol av House Doctor og hvitvinsglass av Iittala

Funksjonalitet

En av de største hjørnesteinene i skandinavisk design er følelsen av funksjonalitet. Møbler og tilbehør til hjemmet er ikke bare sett fra et estetisk perspektiv, men er også laget for å brukes og tjene et formal I hjemmet.

Unda serien av Design House Stockholm
Carrie lampe av Menu

Tidløshet

Trender kommer og går – men på en eller annen måte klarer skandinavisk design å holde seg relevant år etter år. Hvordan er det mulig? Vel, skandinavisk design er laget med tanke på, at de er laget for å vare og overleveres fra generasjon til generasjon. De tidløse designfilosofiene som har formet dem er relevante år etter år, slit at designene kan finne et sted I alle samfunnslag.

Essence hvitvinsglassene fra Iittala

Enkelhet

Minimalisme og forenkling av livet ditt har blitt mer og mer relevant desto travlere og fyldigere livene våre blir. Skandinaviske designere synes imidlertid å ha forstått dette helt fra begynnelsen. Skandinavisk design lever klisjeen om mindre er mer, og at færre, men kvalitative, godt designede brikker kan være alt du trenger.

Paradis lowkey fat fra Paradis Verkstaden
urna vase fra Marimekko

Top 10 Skandinaviske designklassikere

Leter du etter de sanne, frittstående klassikerne? Dette er de skandinaviske designklassikerne du trenger å vite om:

1. String Pocket hylle

Den første String hyllen ble designet av Nisse Strinning I 1949 og ble tatt I produksjon kort tid etter. Pocket-versjonen ble lansert I 2005 og finnes I hjem over hele verden

String Pocket Hylle
String Pocket blush
String pocket hylle eik-hvit

2. Kay Bojesen ape

Designet av Kay Bojesen, har den ikoniske tre-apen har blitt synonymt med skandinavisk design. Designet ble født I 1951 og er fortsatt like populær I dag.

Kay Bojesen Apen
Kay Bojesen aper

3. LP lampe – Artichoke

PH Artichoke lampen er en internasjonell designklassiker. Designet av Poul Henningsen I 1958, og er I dag like relevant I offentlige rom som I private hjem. 

PH Artichoke pendel fra Louis Poulsen
 

4. STOFF lysestake

Tidløs og elegant. Stoff lysestake ble opprinnelig designet av Werner Stoff og Hans Nagel I 1960. En modern tolkning av designstudioet Just Right har nå gjort et comeback og er på vei inn I skandinaviske hjem over hele kloden.

Collar vase fra Cooee Design og STOFF Nagel lysestake

5. Royal Copenhagen tallerken

Royal Copenhagen er synonymt med eksepsjonelt håndtverk og dansk historie. Blant de mest populære stykkene er White Fluted kolleksjonen. Dansk porselen av god kvalitet som deles ut gjennom generasjoner.

Royal Copenhagen tallerken og krus
Royal Copenhagen Blue Elements og Musselmalet

6. Alvar Aalto vase

Alvar Aalto vasen, også kjent som “Savoy” vasen, ble designet I 1936. Det ikoniske designet av Alvar Aalto er like populært I dag som den var da den ble introdusert.

Aalto duo vase

7. Kartio kolleksjonen

Enkelhet møter funksjonalitet. Kartio-kolleksjonen ble designet av Kaj Franck og kombinerer to av grunnpilarene I skandinavisk designfilosofi: funksjonalitet og enkelhet. Den ikoniske glasskolleksjonen ble først designet I 1958, men er fortsatt like relevant I dag.

Kartio glass og kaffel fra Iittala

8. Unikko stoff

Fargerik og dristig er ikke det første som kommer til tankene når du tenker skandinavisk design. Unikko-stoffet er imidlertid unntaket fra regelen. Dette lyse, ikoniske blomstermønsteret av Maija Isola ble designet I 1964, men er fremdeles like populært I dag. Mønsteret finner på alt fra tekstiler til porselen og sengetøy.

Unikko fra Marimekko

9. FlowerPot VP3 

FlowerPot VP3 ble designet I 1968 av Verner Panton og har gjort et enormt comeback de siste årene. Det enkle, men slående designet er umiskjennelig og et vakkert øyefallende stykke til ethvert rom.

FlowerPot VP3 lampe fra &Tradition
Dots fra Scandi Living og Kivi Telysholder fra  Iittala
Kivi lysholderen fra Iittala

10. Kivi lysholder

Liten og enkel; men er riktig klassiker. Kivi lysholder er designet av Heikki Orvola og finnes I hjem over hele Skandinavia. Det enkle designet kan kombineres med nær hvilken som helst stil o ger tilgjengelig I en rekke nyanser.

Handlekurv
Lukk