★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT

FRI FRAKT OVER 599 KR*

BLI MEDLEM - FÅ 2 % PÅ ALLE KJØP

60 DAGER ANGRERETT

Logg inn

WINTER SALE: 20–70% rabatt*

Inspirasjon/Livsstil & Oppskrifter/Julebakst – 3 herlige oppskrifter fra den svenske influenseren Baka med Frida
Baka med Frida deler oppskrifter der hun viser hvordan du lager pepperkakedeig, safransboller med vanilje og prinsessekake med safran til årets julebakst.

Julebakst – 3 herlige oppskrifter fra den svenske influenseren Baka med Frida

Duften av nystekte pepperkaker, en klassisk svensk prinsessekake med safran – og saftige safranboller med vanilje. Bli med Frida Skattberg, også kjent som Baka med Frida, inn i hennes koselige juleverden der hun deler tre oppskrifter som passer perfekt til årets mest stemningsfulle bakedager. Utforsk oppskriftene her!
Publisert fredag 21. november 2024
Del artikkel
Baka med Frida står og jobber med en stor bolle der hun rører sammen en safransduftende deig til en prinsessekake.

Fridas tre gode oppskrifter til årets julebakst

De mest uimotståelige juleduftene fyller kjøkkenet når Frida Skattberg – også kjent som Baka med Frida – byr på tre oppskrifter som passer perfekt til årets julebakst. Her får tradisjonelle svenske julefavoritter en moderne vri, fra aromatiske pepperkaker til en festlig variant av svensk prinsessekake servert i glass. La Fridas favoritter inspirere deg og nyt koselige bakedager gjennom hele desember.

Oppskrifter i denne artikkelen:

  1. Prinsessekake med safran

  2. Safransboller med vanilje

  3. Pepperkaker

1. Prinsessekake med safran i glass

Ingredienser til 4 glass:

Kakebunn:

  • 3 egg
  • 1.5 dl sukker
  • 0.5 dl vann
  • 2 dl hvetemel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 0.5 g safran
  • 1 ts bakepulver

Fyll:

  • 1 ½ dl bringebærsyltetøy
  • 1 ½ dl vaniljekrem
  • 3 dl kremfløte

Pynt:

  • 200 g rød marsipan
  • 2 ts melis

Slik gjør du:

  1. Kakebunn: Sett ovnen på 220°C over- og undervarme, og kle en langpanne (40x30 cm) med bakepapir.
  2. Visp egg og sukker lyst og luftig med en håndmikser på høy hastighet. Visp raskt inn vannet sammen med de tørre ingrediensene.
  3. Bre røren jevnt utover langpannen og stek midt i ovnen i ca. 5 minutter, til kaken er gyllen. Ta ut og la avkjøles.
  4. Kjevle ut marsipanen.
  5. Montering: Stikk ut sirkler av kakebunnen med det glasset du skal servere i – én sirkel per glass. Legg en kakebunn i hvert glass, ha over en god spiseskje bringebærsyltetøy og litt vaniljekrem, og topp med luftig vispet krem. Avslutt med et lokk av marsipan og sikt litt melis over.
En stekeplate med safransboller fylt med vanilje – en julete oppskrift som Baka med Frida deler.

2. Safransboller med vanilje

Ingredienser til ca. 30 stk:

Bolledeig:

  • 5 dl helmelk
  • 50 g gjær
  • 1 g safran
  • 1 ½ dl sukker
  • 1 egg (kan sløyfes)
  • 1 ss vaniljesukker
  • 0.5 ts salt
  • 150 g mykt smør (romtemperert)
  • 1000 g hvetemel

Fyll:

  • 200 g mykt smør (romtemperert)
  • 1 ½ dl brunt sukker
  • 2 ss vaniljesukker

Pynt:

  • 1 egg
  • 1 dl perlesukker
  • ½ dl mandelspån

Sukkerlake:

  • 1.5 dl sukker
  • 1.5 dl vann

* Ha sukker og vann i en kasserolle og kok opp på middels varme. La det småkoke til alt sukkeret har løst seg opp og du har en klar sukkerlake. Ta av varmen og la stå.

Slik gjør du:

  1. Visp sammen alle ingrediensene til fyllet med en håndmikser. Sett til side.
  2. Hell melken i bollen til kjøkkenmaskinen. Smuldre inn gjæren og tilsett safran, sukker, egg, vaniljesukker og salt. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett smøret i biter og arbeid inn hvetemelet litt etter litt til deigen slipper kantene på bollen og føles smidig.
  3. Ha deigen over på et godt melet bakebord og del den i to. Kjevle ut én del av gangen til et rektangel. Smør på halvparten av fyllet og brett deigen dobbelt.
  4. Skjær ca. 2 cm brede strimler, tvinn dem og snurr dem deretter sammen til boller. Legg bollene på stekebrett kledd med bakepapir. Gjenta med resten av deigen.
  5. La bollene heve under kjøkkenhåndkle i ca. 1,5 time. Sett ovnen på 225°C over- og undervarme når det er ca. 20 minutter igjen av hevetiden. Pensle de ferdighevede bollene med sammenvispet egg.
  6. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter.
  7. Lag sukkerlaken. Ta bollene ut av ovnen og pensle dem umiddelbart med sukkerlaken. Strø over perlesukker og mandelflak. La bollene avkjøles.

3. Pepperkakedeig

Ingredienser til ca. 100 tynne pepperkaker:

  • 200 g smør
  • 2 dl lys sirup
  • 1 dl sukker
  • 1 dl brunt sukker
  • 2 ss kanel
  • 2 ss ingefær
  • 1 ss nellik
  • 0.5 ss kardemumme
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1 ss natron
  • 1 klype salt
  • 10 dl hvetemel

Slik gjør du:

  1. Begynn med å smelte smøret i en stor gryte. Rør deretter inn sirup, sukker, brunt sukker, alle krydderne og kremfløten. Rør godt sammen og ta gryten av varmen.
  2. Bland natron og salt inn i hvetemelet, og tilsett melblandingen litt etter litt i deigen. Arbeid sammen til en smidig pepperkakedeig. Pakk deigen godt inn i plast og la den hvile i kjøleskapet over natten.
  3. Stek pepperkaker: Sett ovnen på 200°C og kle to stekebrett med bakepapir. Kjevle ut deigen tynt på et godt melet bakebord. Stikk ut kaker med pepperkakeformer. Stek midt i ovnen i ca. 5 minutter.
Et stort fat med safransboller med vanilje og pepperkaker, samt to dessertskåler med prinsessekake med safran, slik Baka med Frida anbefaler til årets julebakst.

Oppskrift & foto: Frida Skattberg

Oppdag flere juleoppskrifter her:

TIL BAKINGEN

Vis mer bakeutstyr

    DITT HJEM FOR SKANDINAVISK DESIGN
    Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
    © 2002 - 2025 Copyright Nordic Nest AB