FRI FRAKT OVER 599 KR*

500 BONUSPOENG - BLI MED I KUNDEKLUBBEN

60 DAGER ANGRERETT

Alt for utelivet

Inspirasjon & Tips/Inspirasjon/Møt Sveriges mesterkokk Markus Aujalay – Tips som skaper matlagingsglede!
Masterchef Markus Aujalay i et intervju med Nordic Nest.

Møt Sveriges mesterkokk Markus Aujalay – Tips som skaper matlagingsglede!

For de som ikke vet - Markus Aujalay er en av Sveriges mest berømte kokker. Han har vunnet flere prestisjetunge titler, vært vertskap for Nobelmiddagen og motivert mange amatørkokker til å bli sitt beste jeg på kjøkkenet. Nå er det tid for hans neste eventyr. Stjernen til svenske MasterChef lanserer sitt eget merke med kjøkkenprodukter. Vi snakket med Markus om produktserien hans og ba ham dele sine beste tips om hvordan du kan bli en profesjonell kokk på ditt eget kjøkken.
tirsdag 28. desember 2021
Del artikkel
Kokken Markus Aujalay lager mat på kjøkkenet sitt med stekepanner fra sitt eget merke med matlagingsprodukter i et med Nordic Nest.

KARRIEREN SOM STARTET MED EN CHILI CON CARNE

I 2004 vant Aujalay Sveriges prestisjetunge pris for Årets kokk, og i 2011 ble han kjent over hele landet da han gikk inn som en av tre dommere i Sveriges versjon av det verdenskjente TV-programmet MasterChef. Markus Aujalay har en imponerende karriere bak seg, men det var ikke alltid gitt at han skulle bli kokk. – Jeg har alltid vært interessert i mat selv om den interessen kanskje først og fremst var i spisingen. Jeg tenkte imidlertid ikke på at jeg skulle bli kokk da jeg var yngre. Den interessen kom da jeg begynte å jobbe på restaurant på kvelder og i helger som 13 - 14-åring. Jeg fant ut at jeg trivdes i det miljøet og det er nok der ideen om å jobbe som kokk begynte.

Enten det er på en av restaurantene hans eller på hans umåtelig populære YouTube-kanal, så imponerer Markus daglig seerne med en rekke appetittvekkende retter. Den første retten han kan huske kom til da Markus var syv år gammel, men han tør ikke si at han mestret den. – Jeg vet ikke om mestring er det rette ordet, ler Markus.

Men den første retten jeg husker jeg lagde hjemme, var da jeg var kanskje syv år gammel. Jeg sto på en krakk på kjøkkenet og lagde en Chili con Carne til alle i familien.

– Jeg fikk ha kontroll og bestemme hvordan det skulle smaksettes, jeg husker fortsatt den følelsen – hvordan det var å kunne eie situasjonen og kunne bestemme alt selv. Det var fantastisk, så jeg husker det godt.

EN MESTERKOKKS INSPIRASJON

Markus sin reise fra en ydmyk Chili con Carne til en rekke retter og titler er imponerende. Mens vi finner inspirasjon fra Markus sine oppskrifter, finner han inspirasjon fra reiser, egne restaurantbesøk og sosiale medier. Prosessen fra idé til ferdig rett ser annerledes ut avhengig av om det er for en av restaurantene hans eller YouTube-kanalen hans:

– For restaurantene er jeg glad for å ha en idé om at vi kan teste og prøve, for å se hva som passer til restauranten men når jeg lager mat til YouTube-klippene mine og slikt tester jeg ingenting på forhånd. Jeg lager mat som jeg føler jeg mestrer og som jeg vil dele med seerne.

EN EGEN, ETTERLENGTET KJØKKENSERIE

En egen kjøkkenserie har vært noe av en lang prosess for Markus, forespørslene har vært mange opp gjennom årene, men det har aldri vært nok tid til å virkelig sette seg inn i prosessen. Inntil nå. Så hva var viktig for Markus at hans første kolleksjonen inneholdt?

– Det viktigste for meg var å sørge for at det var skjærefjøler i ulike størrelser til ulike anledninger. Jeg føler at mange mangler mer solide ting hjemme som gjør matlagingen enklere, for eksempel et stort skjærebrett slik at du faktisk kan få plass til ulike ting på det.

– Da var det også veldig viktig å finne bredden i kolleksjonen. Det ville være stekepanner, noen panner, skjærebrett, dørslag ja men hva som helst. Da er dette bare begynnelsen, vi skal komme med nye produkter og utvikle merket enda mer så vi er langt fra ferdige.

Du kan ikke gå glipp av Markus sin lidenskap for mat. Det er en varme og eleganse i matlagingen hans som tiltrekker seeren, og det er så mange av oss som elsker å gjenskape rettene hans. Så det vi vil vite er hva vi bør huske på når vi velger kjøkkenutstyr?

– Det viktigste er først og fremst følelsen av produktene, hvordan føles stekepannen i hånden? Hvordan er håndtaket? Størrelsen? Det må være god kvalitet i forhold til kostnaden, så hele konseptet er veldig viktig. Det skal føles bra og noe som inspirerer deg!

Derfor var det ekstra gøy å produsere min egen kjøkkenserie som jeg står for og som jeg personlig liker. Jeg er veldig fornøyd med produktene vi har utviklet og det har vært kjempegøy å ha vært med på å designe dem, kjenne på dem, utvikle håndtakene – jeg er veldig stolt og fornøyd med kolleksjonen.

INVESTER I PRODUKTER & LEK PROFESJONELL KOKK

Den stilige kjøkkenserien gjenspeiler Markus Aujlays matlagingsstil – den er enkel og elegant. Ingenting rart, men rett på sak-produkter for de som ønsker å finne glede i matlaging.

- Hvis du føler at du er en nybegynner på kjøkkenet eller ikke har mye kjøkkenredskaper eller utstyr, er det verdt å investere i å kjøpe noen gode ting slik at du har forskjellige produkter hjemme, for da blir matlaging mye morsommere . Jeg ser ofte folk som ikke har så mange ting hjemme og da er det ikke like gøy, sier Markus.

Jeg sier ofte ja, men later som du er en litt profesjonell kokk hjemme - ha et stort skjærebrett, ha noen forskjellige panner og gryter du kan bruke slik at du ikke føler at du må helle ting i boller og vaske alt mens du holder på, men ha heller litt forskjellige størrelser hjemme.

– Det blir selvsagt en liten investering å kjøpe inn det som trengs, men produktene holder også veldig lenge.

Markus sin kolleksjon inkluderer blant annet tre ulike typer stekepanner – , Classic og Exclusive.

– Alle stekepanner passer egentlig til alt, men Steelsafe-pannen er laget av et annet materiale inni som gjør at den også tåler metallverktøy, noe som kan gjøre det lettere for mange som liker å bruke metallverktøy når de lager mat.

– De belagte pannene må du være litt forsiktig med hva slags redskaper du har til dem, men generelt kan du bruke alle stekepannene til alt egentlig.

Mesterkokk Markus Aujalay med sine kjøkkenprodukter, stekepanner og kjeler, i et intervju med Nordic Nest.

PLANLEGGING - FOR ENKLERE & MER TRIVELIG MATLAGING

Å planlegge matlagingen er like viktig for matlagingsgleden som å bruke riktig kjøkkenutstyr.

– Jeg tror ikke man kan slutte å jobbe klokken 17.00 og tenke at man kan få middag servert til klokken 18.00 og har rukket å handle før det. Du må lære deg å planlegge matlagingen, vi planlegger ofte mye annet i livet og på samme måte må du planlegge matlagingen din også, sier Markus.

– Det er veldig vanlig å være hjemme og plutselig kommer du på at du mangler tomatpuré som skal i retten, da blir det litt vrient. Så planlegg, velg ut alt og lat som du er en TV-kokk. Da blir det mye lettere.

5 RASKE SPØRSMÅL MED MARKUS

Favorittkrydder?

Jeg har egentlig ikke noe favorittkrydder for å si det sånn, men jeg kan selvfølgelig ikke jobbe uten salt eller pepper.

Hvilken fersk ingrediens bør du alltid ha hjemme?

Jeg har nesten alltid hvitløk, sitron, litt chili, smør og olivenolje hjemme for da kan man gjøre mye med bare noen få ekstra ingredienser.

Har du måltid som du vil beskrive som en "guilty pleasure"?

– Jeg liker å spise stekt falukorv med stuet makaroni og ketchup, jeg spiser egentlig det meste. Skal jeg gjøre noe sånt raskt og enkelt, er det kanskje oftere jeg lager eggerøre eller en kjapp suppe.

Hva serverer du hjemme på en hverdagskveld?

– Det kan være alt fra en enkel pastarett til pannestekt biff med fløtesaus, tyttebær, kokte poteter og sylteagurk. Eller en fiskesuppe.

Koriander, ja eller nei?

Ja absolutt! Noen ganger er det mulig å komme inn i en koriander-flow og da kan man nesten lengte etter det, når man først har lært seg å like det.

Arijana Rosso
Forfatter

Bli medlem i vår kundeklubb & få 500 bonuspoeng

Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB