Skandinavisk interiørdesign og hvorfor vi ikke får nok av det

Skandinavisk interiørdesign er en stil beskrives best som lys, funksjonell med elementer av natur og rene linjer. Filosofien er dypt forankret I forestillingen om at flott design er laget for alle. Skandinavisk interiørdesign handler ikke bare om et vakkert kuratert hjem . det handler om å kombinere design, funksjonell livsstil og design som står tidens prøve. Denne er grunnen til at vi /og verden. Ganske enkelt ikke kan få nok av det.

Inspirasjon

4 mai 2020
Acorn taklampe fra Northern

EN KORT HISTORIE OM SKANDINAVISK INTERIØRDESIGN

MED RØTTER I BAUHAUS

Skandinavisk interiørdesign har tatt verden med storm. Vel, faktisk gjorde det på 1930-tallet, og verden kan fremdeles ikke få nok.

Stilen som vi I dag kaller Skandinavisk interiørdesign, har sine røtter I Stockholm Exhibition fra 1930. En nasjonell utstilling for å feire design og arkitektur.

Under Stockholm-utstillingen ble nye designideer presentert. Disse ideene var basert på Bauhaus-bevegelsen, som ble grunnlagt I Tyskland rundt 1919. Bauhaus-bevegelsen var basert på visjonen om å lage design basert på samfunnets behov, der funksjonalitet var fellesnevneren.

Bauhaus-stilen sto I direkte contrast til datidens mer påkostede design. I dag tror vi funksjonalismestilen stammer her. Og ikke bare funksjonalisme, men skandinavisk interiørdesign som helhet.

Hven Armstol og Georg krakk fra Skagerak,Fields gulvteppe fra Design House Stockholm, Elvang Luxury pledd fra Elvang Denmark, Oyster serveringsskå fra By On
Harbour chair stol fra Menu,Acorn taklampe fra Northern,Fallow gulvteppe fra Nordic Nest,Tunes lysestake fra Georg Jensen

SCANDINAVISK INTERIØRDESIGN UNDER UTVIKLING

I løpet av 1950-årene begynte skandinaviske designere å omfavne ideen om funksjonalisme og tegnet begrepet “demokratisk design” – det vil si interiørdesign for å betjene alle samfunnsklasser og alle slags hjem. Skandinavisk interiørdesign skulle fylle en funksjon og skulle være vakkert utformet design som alle hadde råd til. Denne ideen var ny for tiden og det var akkurat der og da skandinavisk interiørdesign begynte å ta form.

Ferm living plant box
Aalto vas och Nappula lysestake fra Iittala,

Det var da, fra 1930 til 1950-tallet, at mange av designklassikerne våre ble til og begynte å sette skandinavisk design på verdenskartet. Alvar Aalto designet en vase som skulle fortsette å være et tidløst ikon og Nisse Strinning oppfant den populære String hyllen. Alle disse designene var med på å forme dagens skandinaviske designere. I da er skandinavisk design fortsatt basert på ideen om at funksjon og design ikke er gjensidig utelukkende.

Urna vase glass fra Marimekko, Forest Telysholder og  fra Orranäs Bruk, Around bord XL fra Muuto

SCANDINAVISK INTERIØRDESIGN I DAG

Funksjonalisme og enkelhet fortsetter å forme hva skandinavisk interiørdesign er I dag, og selv om vi alltid har verdsatt godt håndverk, er det I økende grad preget av vår interesse for bærekraft. Vi ønsker å investere I ærlige håndverk laget av naturlige materialer som tre, glass, steingods og lær.

Norr brødboks fra Skagerak,Clean kjøkkenhåndkle fra Scandi Living
Norden støpejernsgryte fra Fiskars
Semi lampe fra Gubi, Forms stol fra House Doctor,Corky karaffel  fra Muuto, Wicker ullpledd og Fallow gulvteppe fra Nordic Nest,
Tage taklampe fra Care of Bankeryd, Globe vase fra AYTM, Cooee lysestake fra Cooee Design, Cloudy blomsterpotte fra DBKD

Til denne dag tenker vi fortsatt på skandinavisk interiørdesign som hvite og gråe toner. Nylig har vi imidlertid sett et mer luksuriøst inntrykk av skandinavisk design der mørkere farger, svart og messingdetaljer har tatt sentrum. Uansett stil, forblir skandinavisk design tro mot sine funksjonelle og minimalistiske røtter.

Bau blomsterpotte fra Ferm Living, Shell vase fra By On
Olufemi sculpture og pastille vase fra Cooee Design,
Forms stol og Chub Telysholder / vase fra House Doctor,Semi lampe fra Gubi, Wicker ullpledd fra Nordic Nest,Kubus skål fra By Lassen

HVORDAN TILFøRE EN TOUCH AV SKANDINAVISK INTERIØRDESIGN I DITT HJEM

Et hjem I skandinavisk interiørstil blir ofte beskrevet som lyst, minimalistisk med mye åpen plass. Etter vår mening er det ikke så langt fra virkeligheten. Det som imidlertid gjør et skandinavisk hjem til et skandinavisk hjem er ofte de nøye utvalgte brikkene som tilfører personlighet, plassert med den hensikt å skape et innbydende rom for deg selv og gjester.

Wicker ullpledd och Fallow gulvteppe fra Nordic Nest
Skott vase fra Klong

Skandinaviske hjem bruker ofte prinsippet “mindre er mer”. Hver brikke I hjemmet skal ha en funksjon og gjøre hjemmet koselig og varmt. Du vil alltid finne stearinlys og telys for å lysne opp mørke kvelder, I tillegg til blomster og planter for å gi et preg av nature. Tekstiler I form av tepper og puter gjør hjemmet behagelig og innbydende.

STOFF Nagel lysestake, Collar vase fra Cooee Design

SLIK GJØR DU HJEMMET DITT LITT MER SKANDINAVISK I 5 ENKLE TRINN:

Gi ditt hjem en mer skandinavisk følelse I 5 enkle trinn

1. Fjern all rot

Mindre er mer I Skandinavia, men dette betyr ikke at du må kvitte deg med absolutt alt I hjemmet. Tenk over hva som er dine favoritter, og bli kvitt de tingene som ikke har et formal. Ikke alle overflatter behøver å ha noe tilbehør, lysestake eller vase. Det vil gjøre hjemmet ditt renere, roligere og frigjøre plass. Velg bare tingene du virkelig trenger og elsker.

Nordic Sand kopp med hank fra Broste Copenhagen,Paradis Lowkey vase

2. Omfavn plassen

Nyt plassen I hjemmet ditt. La hjemmet være et sted å roe tankene dine I et stadig hektisk liv. Plasser møbler strategisk, basert på hvordan du bruker plassen din. Eksperimenter med litt uventede plasseringer. Prøv for eksempel å dra sofaen ut fra veggen og inn I rommet, bare noen få centimenter. Dette vil gjøre at rommet føles luftigere og mer moderne.

Viventium champagnebrett fra Åry Home,White elements kopp med skål fra Royal Copenhagen

3. Skap følelsen av “hygge”

“Hygge” er et dansk begrep som omfatter alt om å gjøre et hjem, et øyeblikk eller en situasjon koselig, varmt og trøstende. Legg den følelsen til hjemmet ditt med enkelt tilbehør som tepper, stearinlys eller en vakker kopp for en perfekt kopp te.

Mist ullpledd fra Nordic Nest
AJ gulvlampe fra Louis Poulsen

4. Tenk livslangt

Når du skal invistere I design, gå for produkter du kan se deg selv leve lenge med. Spesielt når det gjelder stiftene. En klassisk skandinavisk design lampe vil beholde sin Verdi og kan være like modern I dag som den var for 50 år siden.

Stack #4 brett og Jaime Hayon Single lysestake fra Fritz Hansen,

5. La det ta tid

Hjemmet ditt blir ikke gjort I morgen, neste uke eller til og med neste år for den saks skyld. Kos deg med prosessen, og la det ta tid. Lær om hva som får deg til å føle deg vel I rommet ditt, og ikke gjør det perfekt. Den tilfeldige plasserte suveniren på en stuehylle kan være like skandinavisk som Louis Poulsen-lampen over spisebordet ditt.

Handlekurv
Lukk