En god kniv på kjøkkenet gjør underverker for matlagingsgleden!
Man skal ikke undervurdere det å bruke riktig kniv til rett råvare. Matlagingsopplevelsen kan bli en sann fryd med kniver som er tilpasset deres oppgave. Det er derfor greit å ha en kniv til hver funksjon som du vanligvis bruker på kjøkkenet. En kokkekniv og en brødkniv kan kanskje dekke dine behov? Eller er du en ekte mesterkokk som også liker å filetere fisk, kan en filetkniv også være på sin plass. La oss gå gjennom de vanligste knivene.
1. Kokkekniven: kjøkkenets vanligste kniv og en fantastisk allroundkniv! Kokkekniven er mer eller mindre et must på kjøkkenet da den kan brukes til flere ulike ingredienser. Kniven har et bredt blad som sitter høyere opp slik at du ikke treffer skjærebrettet når du hakker.
Shun Nagare kokkekniv er perfekt for både mesterkokken og amatørkokken.
Norden kokkekniv fra Fiskars med elegant treskaft.
2. Filetkniven: vil du filetere fisk som en proff, er en filetkniv god å ha på kjøkkenet! Kniven kjennetegnes ved sitt smale og skarpe blad slik at du enkelt kan filete uten mye sløsing. Takket være lengden på bladet får du en lang og feiende bevegelse.
Filetkniven Norden fra Fiskars er perfekt for filetering av fisk takket være det smale og lange bladet.
3. Brødkniven: den taggete brødkniven skjærer lett gjennom råvaren uten å mose den. Denne knivtypen er designet for å komme gjennom harde overflater og samtidig bevare teksturen på råvaren og fungerer både når du skal skjære en brødskive om morgenen og salathodet til middag.
Norden brødkniv fra Fiskars med fint treskaft!
Skjær enkelt gjennom brød med den taggede brødkniven G-9R fra Global.
Grønnsakskniven Norden fra Fiskars kan også brukes som skrellekniv.
4. Skrellekniven: skrellekniven er en perfekt universalkniv å ha på kjøkkenet til ulike formål som å skrelle rotgrønnsaker eller frukt. Kniven har et rett og spisst blad på cirka 8–12 cm, noe som gjør den til den minste kniven på kjøkkenet. Den fleksible størrelsen på skrellekniven er tilpasset slik at du kan holde råvaren og kniven for å enkelt kunne skrelle ingredienser.
En skrellekniv skal være lett å holde i hånden – her Norr fra Fiskars.
5. Grønnsakskniven: den perfekte kniven å hakke med! Grønnsakskniven, som navnet tilsier, er tilpasset slik at du kan hakke grønnsakene dine raskt og smidig, og det er takket være det høye bladet. Bladet har en butt tupp, lengden er vanligvis mellom 14–18 cm og er noe rektangulær.
Det høye bladet på grønnsakskniven lar deg hakke enkelt og raskt – her fra Fiskars og Norr-serien.
Globals G-2 kokkekniv er et klassisk og stødig våpen på kjøkkenet.
I tillegg til at det finnes ulike kjøkkenkniver for ulike råvarer, påvirker også hardhetsgraden i stålet knivens funksjon. Hardheten til et knivblad måles på HRC-skalaen (Rockwell). Myke blader med for eksempel en hardhet på 54 HRC er enkle å slipe og de fleste kokkekniver har en hardhet mellom 54-64 HRC, noe som gjør at bladene er slitesterke, men skarpheten kan svekkes over tid. Standardanbefalingen for et kjøkken er å ha fire kniver – men hvilke og hvor harde de er, bestemmer du ut fra dine behov og hvilke kvaliteter du er ute etter i en kniv.
Les mer: Den beste stekepannen – vi hjelper deg med å velge den rette.
Tekst: Arijana Kapic